Antara Manfaat dan kebaikan dasar BYOD adalah :

  • Peningkatan produktiviti dan kepuasan pekerja.                                                                             BYOD menyediakan fleksibiliti bahawa pekerja berusaha untuk bertindakbalas serta-merta bagi permintaan di luar waktu kerja, sekali gus mengurangkan masa proses dan meningkatkan kecekapan operasi. Menurut kajian, pekerja memperoleh tahap kepuasan yang lebih tinggi dengan urusan kerja kerana ia lebih fleksibel dan juga kebebasan untuk menggunakan alat-alat pilihan mereka sendiri.
  • Menarik, mengekalkan dan menyokong bakat-bakat baru.                                                                 BYOD dijangka tidak lama lagi akan menjadi segmen terbesar di dalalm tenaga kerja, banyak pekerja baru lebih berminat mencari persekitaran pekerjaan yang memberikan mereka kebebasan untuk menggunakan alat dan teknologi kepunyaan mereka dan disesuaikan dengan kerja mereka dan pilihan hidup mereka.
  • Mengurangkan perolehan, kos sokongan IT.                                                                                          BYOD menjanjikan penjimatan kos yang besar jika pekerja bersedia untuk menanggung kos pembelian, mengekalkan dan menaik taraf alat-alat yang mereka gunakan untuk bekerja. Walaupun BYOD memerlukan satu masa, pelaburan awal untuk mewujudkan infrastruktur sokongan, ia boleh menyebabkan jumlah kos pemilikan yang lebih rendah dalam jangka panjang.
  • Kerjasama yang lebih baik.                                                                                                                   Peranti milik pekerja dilengkapi dengan perkhidmatan mudah alih yang dipertingkatkan yang akan membenarkan pekerja untuk bekerjasama dalam masa sebenar dan menyelesaikan tugas-tugas mereka dengan lebih cekap dengan bertindak balas dengan cepat. Dengan adanya "virtualisation",  sambungan internet secara Wifi(tanpa wayar) yang sentiasa ada di mana-mana yang membolehkan pekerja mengakses kepada data korporat, dan juga aplikasi(apps) yang inovatif membawa kepada satu peluang kerjasama yang kian berkembang pesat antara pekerja dan majikan/organisasi.
 
Antara risiko-risiko BYOD yang perlu menjadi perhatian pihak majikan/organisasi adalah :
  • Sokongan peranti yang berbeza-beza.                                                                                                      Walaupun terdapat banyak faedah kepada membenarkan BYOD, terdapat beberapa risiko yang melibatkan kakitangan IT. Pertama adalah kerana ia bukan satu peranti standard yang semua orang menggunakan, jabatan IT perlu untuk menyokong pelbagai jenis peranti dan sistem operasi. Ini menjadikan ia amat sukar untuk menangani isu dengan peranti apabila pengguna memerlukan bantuan.
  • Tiada kawalan ke atas apa diakses oleh peranti.                                                                                   Organisasi tidak mempunyai kawalan ke atas apa jenis aplikasi diletakkan pada peranti, yang menjadikannya amat sukar untuk menguatkuasakan keselamatan. Walaupun pekerja mungkin tidak akan memuat turun permainan atau aplikasi hiburan lain pada komputer kerja mereka, dalam kes BYOD, kerana peranti kepunyaan sendiri dan juga digunakan untuk keseronokan, mereka pasti akan memuat turun pelbagai jenis aplikasi peribadi pada peranti.
  • Risiko Keselamatan.                                                                                                                             BYOD meningkatkan risiko pelanggaran keselamatan data yang penting dan sulit. Apabila seseorang pekerja meninggalkan syarikat itu, mereka tidak perlu untuk memberi semula peranti, jadi aplikasi syarikat dan data lain masih boleh diakses pada peranti mereka. Ini boleh membawa kepada pencerobohan beberapa data syarikat yang sulit. Terdapat juga peraturan-peraturan tertentu yang pekerja perlu patuh dan mengikutinya dan ia sukar untuk dikuatkuasakan apabila peranti sudah tidak dimiliki oleh syarikat.
  • Isu infrastruktur.                                                                                                                                         Setiap jenis peranti beroperasi pada kelajuan yang berbeza dan dengan sistem operasi yang berbeza. Ini mungkin sukar untuk jabatan IT untuk menubuhkan dan mengekalkan infrastruktur untuk menyokong keperluan peranti yang berbeza. Selain itu, jika pekerja dapat membawa alat-alat mereka sendiri maka akan ada lebih banyak alat-alat yang digunakan daripada apa yang akan menjadi jika syarikat itu telah menyediakan mereka. Pekerja mungkin membawa semua telefon mereka, tablet dan komputer untuk bekerja, bermakna akan ada tekanan yang lebih pada Wi-Fi syarikat dan rangkaian yang telah disediakan syarikat.
 
BYOD adalah singkatan dari ayat "Bring Your Own Device" iaitu di dalam bahasa malaysia 
adalah "membawa peranti anda sendiri". Ia juga dikenali sebagai BYOT iaitu "Bring Your Own Technology" atau "membawa teknologi sendiri" dan BYOPC iaitu "Bring Your Own Private Computer" atau "membawa PC anda sendiri". BYOD merupakan suatu konsep atan dasar dimana ia membenarkan pekerja untuk membawa peranti mudah alih sendiri iaitu telefon pintar, tablet dan komputer riba yang boleh digunakan di tempat kerja mereka dan menggunakan peranti-peranti tersebut untuk mengakses maklumat khas dan aplikasi dari pihak syarikat dalam kerja seharian.
 
Satu video penerangan tentang definisi BYOD yang mudah difahami oleh BT Business & Cisco. 
Sebarang maklumat yang lengkap tentang BYOB anda boleh lawati laman rasmi : Cisco
 
Salam hormat dari kami kepada anda dan Salam Kemerdekaan ke56 buat seluruh rakyat Malaysia :) dan khasnya buat seluruh warga Mindef yang telah memberikan kerjasama yang mantap bagi menjayakan Kajian kes tentang BYOD ini yang bakal menjadi suatu fenomena baru di Malaysia.